Monday, 20 March 2017

Mengembara Di Masa Lalu: Part 1

Bismillah

Coretan ini hanya refleksi tentang hidup aku.

Aku banyak belajar dengan duduk dan refleksi diri. Aku perlu menulis tentang refleksi. Apa yang aku lihat, apa yang aku fikir, apa yang aku rasa....

Tetapi malangnya aku berhenti menulis blog, menulis diari sejak aku masuk universiti. Sibuk, kata aku. Bukan sahaja sibuk, aku berasa aku berada di takuk lama dan susah move on bila kembali membelek kisah-kisah lama, terutamanya kenangan yang pahit-pahit.

Maka aku mengambil keputusan untuk berhenti menulis. Melupakan segala perasaan dan terus belajar.

Tapi aku mungkin silap.

Dulu masa zaman sekolah suka tulis diari, atau lebih kepada reflection writing, walau sesibuk mana pun. I think I learn a lot from this type of learning. And I lose my kind of learning recently.

Thanks to my lecturer Dr Tazli to make me writing again. It's a tool for me to learn, if not learning academically, learn about life. Tak rugi belajar ngn sir sepanjang satu semester.

Haih, panjangnya muqaddimah. Bukan ni aku nak cerita. Haha

--------------------------------------------------------

Tahun 2016, tahun mula akademik aku runtuh, moral dan semangat pun sedikit sebanyak meruntuh.

Kalau nak compare dengan zaman sekolah menengah, tahun 2016 ni tahun ke 3 kat universiti, umpamanya macam tingkatan 3 di sekolah.

Kalau direnung-renung semula, zaman tingkatan 3 tu memang zaman study aku merosot, semangat pun merudum. Kalau dulu zaman tingkatan 1 selalu dapat no 1 dalam kelas, pada ketika itu tidak lagi berlaku pada aku. Tetapi di hujung tahunnya aku bangkit dapat straight A PMR 2011, melayakkan aku untuk ke kelas aliran sains di tingkatan 4.

Dan yeah, di hujung tahun 2016 aku dapat flying colors sikit final exam semester tersebut. Umm, boleh la.

Aku masih ingat lagi,
Pada musim cuti panjang selepas tamat tingkatan 3, aku mula untuk proses recovery, banyak bercerita dengan kak yann pada ketika itu; my hesitation towards my netball team especially. Seakan-akan aku tidak menerima apa yang terjadi. Ah, tak matangnya aku, pentingkan diri sahaja. hahahaha.

Aku masih ingat lagi,
Ketika aku menapakkan kaki pada tahun 2012, aku mula untuk belajar bersungguh-sungguh, semua demi melihat agama Islam tertegak dengan caraku. Apa kaitan belajar dengan agama ni? Pada ketika itu, aku berfikir, kalau aku rajin belajar, aku dapat jadi golongan professionalist yang bukan sahaja professional pada kerjaya semata, bahkan kepada umat Islam juga. Itulah motivasi aku.

Sementara itu, hubungan aku dengan teammates aku diperbaiki lantas diperkasa, ketepikan semua sentimen perasaan dan emosi demi membentuk team yang kuat, bahawa budak sekolah agama perform dalam aliran sukan juga, walaupun bertudung labuh.

Kemuncak pada tahun 2012, aku menyaksikan banyak miracle dalam hidup: konflik dengan diri sendiri yang menjadi Young Scientist, ditawarkan untuk mewakili negara ke China membawa Nutty-Notty kebanggaan Taayah, dapat no 1 dalam kelas despite of the biziness and mumtaz thanawi.

Bukan senang nak mumtaz thanawi. No 1 dalam kelas pun tak senang.

Aku masih ingat lagi,
Betapa ketika itu aku merasakan; nikmat TuhanMu mana yang engkau mahu dustakan?

Sebentar tadi, ketika aku menguruskan diri selepas mandi, aku teringat dahulu kak yann pernah tanya aku;
kau no 1? kau buat apa? aku nak nasihat kau
Jujur, aku tak mampu nak recall apa jawapan aku pada dia. Menandakan aku sudah hilang identiti aku dalam jawapan itu.

Makanya tadi, aku buka fb messenger di laptop, gigih scroll perbualan itu. Aku jumpa.

Maka hari ini aku mahu listkan;

1. Pergantungan kepada Allah. Bila kita sibuk dengan urusan dunia, Dia lah tempat bergantung untuk kita teruskan hidup
2. Beringat selalu diuji dengan kesenangan
3. Berkat doa orang lain; berbaik dan tolong makhluk lain, kelak mereka mendoakan kita 
4. Ajar orang lain; Learning at the peak bila kita ajar orang lain

I am relearning.

Sometimes, past experience is a good teacher. Some of them we forget. Luckily I wrote them down in my diary.

So 2017 is equivalent when I was in form 4. I hope the miracle reoccurs macam dulu.

Way forward, aku nak belajar semula kehidupan dulu. Dengan membelek semula diari lama

Adios

Pernah Rasa Kau Tak Guna Dalam Komuniti Terdekat Kau? (eg; friends and families)

I watched a video from facebook published by Omeleto, I think, about a young boy commit suicide because of a text message.

He was bullied by his classmate, since elementary school til high school. However, when he was in high school, he exploded. 

To be short and nice, he received a text message from his classmate that mentioned; why not you put your gun on your head and get off from this world? 

And he reply; Don't worry, i won't see you tomorrow.

Eventually, he really did it.

His mother received a lot of letters from his friend, families and relatives, how the boy do matter to some people out there.

I repeat, the boy do MATTER to someone out there.

He just feeling he doesn't matter to anyone.

I was so touched

=======================================
I do feel the same, in some times. I feel I am not matter to people around me. To my family and friends.

But here, I found a very good tips to overcome this kind of feeling. You won't commit suicide, or at least your heart won't commit suicide.

Believe me, there's a lot of people out there will recognize you, will remember you, and will love you as well. 

Whenever the closest people lost faith to you, go out meet other people, meet strangers. Help them, talk to them, give them your love, and you will get it back somewhere.

This is how I build my confidence, and energize me back to continue my life journey. I believe there's a lot of people need me. Maka berbaktilah !

Remember this sentence; you do matter to someone out there. you do matter.

Thursday, 25 February 2016

Si Pengait di Zaman Imam Ahmad Bin Hanbal

Ustaz saya bagi cerita. I found this is interesting, especially for a crocheter like me. Happy reading !

°°°°°••●●●●●●○○○○●●●●●●••°°°°°

Suatu hari Imam Ahmad bin Hanbal rahimahullah dikunjungi seorang wanita yang ingin bertanya.

“lmam, saya adalah seorang perempuan yang sudah lama kematian suami. Saya ini sangat miskin, sehingga untuk membesarkan anak-anak saya, saya mengait benang di malam hari, sementara siang hari saya gunakan untuk mengurus anak-anak saya dan bekerja sebagai sebagai buruh kasar dikesempatan masa yg ada.

Karena saya tak mampu membeli lampu, maka pekerjaan mengait benang itu saya lakukan apabila  bulan terang.”

Imam Ahmad rahimahullah mendengar dengan serius percakapan perempuan tadi. Perasaannya tersentuh mendengar ceritanya yang menyayatkan hati.

Beliau yang memiliki kekayaan lagi dermawann sebenarnya telah tergerak hati untuk memberi bantuan sedekah kepada wanita itu, namun ia tangguhkan dahulu hasratnya karena ingin mendengar semua ucapan si ibu tadi.

Si ibu tadi meneruskan cerita katanya...“Pada suatu hari, ada satu rombongan  kerajaan telah berkemah di depan rumah saya. Mereka menyalakan lampu yang jumlah yang amat banyak sehingga sinarnya terang benderang. Tanpa pengetahuan mereka, saya segera mengait benang dengan memanfaatkan cahaya lampu-lampu itu.

Tetapi setelah selesai saya sulam, saya bimbang, apakah hasilnya halal atau haram kalau saya jual?

Bolehkah saya makan dari hasil penjualan itu?

Sebab, saya melakukan pekerjaan itu dengan diterangi lampu yang minyaknya dibeli dengan wang negara, dan tentu ianya adalah wang rakyat.”

Imam Ahmad rahimahullah terpesona dengan kemuliaan jiwa wanita itu. Ia begitu jujur, di tengah masyarakat yang rosak akhlaknya dan hanya memikirkan kesenangan sendiri, tanpa peduli halal haram lagi. Padahal jelas, wanita ini begitu miskin lagi fakir.

Maka dengan penuh rasa ingin tahu, Imam Ahmad rahimahullah bertanya, “Ibu, sebenarnya engkau ini siapa?”

Dengan suara serak karena penderitaannya yang berkepanjangan, wanita ini mengaku, “Saya ini adik perempuan Basyar Al-Hafi.”

Imam Ahmad rahimahullah makin terkejut.  Basyar Al-Hafi rahimahullah adalah Gabenor yang terkenal sangat adil dan dihormati rakyatnya semasa hidupnya. Rupanya, jawatannya yg tinggi tidak disalahgunakannya untuk kepentingan keluarga dan kerabatnya. Sehingga adik kandungnya sendiri pun hidup dalam keadaan miskin.

Dengan menghela nafas berat, Imam Ahmad rahimahullah berkata,
“Pada masa kini, ketika orang-orang sibuk mengumpul kekayaan dengan berbagai cara, bahkan dengan menyalahguna wang negara serta menyusahkan rakyat yang sudah miskin, ternyata masih ada wanita terhormat seperti engkau, lbu. sungguh, sehelai rambutmu yang terurai dari celahan jilbabmu jauh lebih mulia jika dibanding dengan berlapis-lapis serban yang kupakai dan berlembar-lembar jubah yang dikenakan para ulama.

Subhanallah, sungguh mulianya engkau, hasil sulaman itu engkau haramkan? Padahal bagi kami itu tidak apa-apa, sebab yang engkau lakukan itu tidak merugikan kewangan negara…”

Kemudian Imam Ahmad rahimahullah melanjutkan, “Ibu, izinkan aku memberi penghormatan untukmu. Silakan engkau meminta apa saja dariku, bahkan sebagian besar hartaku, nescaya akan kuberikan kepada wanita semulia engkau…”.

Diriwayatkan dari Abu Bakr Ash-Shiddiq, dari Rasulullah, beliau bersabda:

لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ جَسَدٌ غُذِيَ بِحَرَامٍ

“Tidak akan masuk ke dalam surga sebuah jasad yang diberi makan dengan yang haram.”
(Shahih Lighairihi, HR. Abu Ya’la, Al-Bazzar, Ath-Thabarani dalam kitab Al-Ausath dan Al-Baihaqi, dan sebagian sanadnya hasan. Shahih At-Targhib 2/150 no. 1730)