Monday, 5 December 2011

Crochet Abbreviation

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

::Assalamualaikum::

kalau korang tengok buku-buku mengait [crochet], terutamanya dalam Bahasa Inggeris, banyak gila<--[sungguh hiperbola] ringkasan yang saya sendiri malas nak faham

crochet abbreviation bermaksud singkatan perkataan
singkatan ni sudah dipersetujui oleh seluruh dunia 

kat bawah ni singkatan untuk yang asas hari tu je:

*chain=ch
*single crochet=sc
*half double crochet=hdc
*double crochet=dc
*treble crochet=tc
*slip stitch=sl st

sebenarnya banyak lagi
ilmu tu kan luas [hehe]


Sunday, 4 December 2011

Asas Mengait Jarum Satu [Basic Crochet For Beginners]:Treble Crochet

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~
::treble @ triple crochet::


kita dah belajar:
*slip knot
*chain
*single crochet
*half double crochet
*double crochet


skarang ni:treble @ triple crochet

ataupun secara bergambarnya:


ok, rasanya silibus dh habis
ini asas, blum lagi yang advance
kalau rajen usha2 la kat u-tube tu
mcam2 dy ajar
kalo asas dh kuasai, insyaAllah yg advance jd mudah
just ikot je video tu:masuk kat mane, tarik benang kat mana, sumelah!

saya ucapkan SELAMAT BERJAYA kepada yang serius nak belajar
mengait ni fardu kifayah jugak

dan yang paling penting sekali~JGN PUTUS ASA!
kalau tak boleh, cuba lagi
sahabat-sahabat saya ramai je macam tu
yang mana tak putus asa tu ramai yang dah lepas
saje cerita nak kasi semangat

banyak lagi benda nak share pasal crocheting ni
tunggu je la ye?

Wednesday, 30 November 2011

Asas Mengait Jarum Satu [Basic Crochet For Beginners]:Double Crochet

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Image Detail
~double crochet yang dah siap~

kita dah belajar:
*slip knot
*chain
*single crochet
*half double crochet

sekarang ni:double crochet

*sambil-sambil tu, dengar-dengarla dia cakap apa*

Diagram 1 double crochet
tu, nampak tu, masuk kat chain yg keempat~
Diagram 3 double crochet
Diagram 4 double crochet
Diagram 5 double crochet
pastu, buatla sampai habis, macam kat atas tu
Diagram 6 double crochet
kalau nak sambung ke atas[macam rajah atas nih],pusing kerja kita ke belakang, lepas tu, buat 3 chain, kemudian teruskan double crochet~

kalau perasan kan, double crochet lebih kurang je dengan single crochet dan half double crochet~konsep yang sama, tapi gulungan benang yang first-first tu je lain~

begitu juga dengan yang kita akan belajar, treble crochet, lebih kurang je konsepnya~
sebab tu saya kata, kuatkan asas dulu, insyAllah yg lain-lain teguh~

asas seterusnya:treble crochet, insya Allah!

Thursday, 24 November 2011

Asas Mengait Jarum Satu [Basic Crochet For Beginners]:Half Double Crochet

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Image Detail
::half double crochet::


kita dah belajar:
1.slip knot
2.chain
3.single crochet

skarang ni akan belajar:half double crochet

tamau cakap banyak, tgok je cara-caranye:
Basic Crochet Stitches - Half Double Crochet

~SLAMAT BERJAYA!~

asas seterusnya:double crochet

~TO BE CONTINUED,INSYALLAH!~

Asas Mengait Jarum Satu [Basic Crochet For Beginners]:Single Crochet

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Image Detail
~satu single crochet yg baru siap~

ok, kita teruskan selepas buat chain
chain tadi jangan bukak balik, sebab kita akan buat single crochet melalui chain tadi

cara nak buat single crochet:
**dye cakap: cucuk jarum kat lubang chain yg kedua, macam gambar kat bawah ni
cucuk jarum kat lubang yg ke-2, macam kat atas tu [yg hujung arrow tu tunjuk]

bawah ni: cara-cara single crochet
Basic Crochet Stitches - Single Crochet

saya wish slamat berjaya
buat hati-hati ye?
baca Basmalah dulu sebelum start!

asas seterusnya:half double crochet

~TO BE CONTINUED, INSYALLAH!~


Asas Mengait Jarum Satu [Basic Crochet For Beginners]:Chaining

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Image Detail
::chain::

chain menyerupai bentuk dandan
merupakan langkah yang paling asas
kalau x lepas yang ni tak boleh proceed yang seterusnya
berlatih sampai chain jadi cantik macam kat atas
berikut langkah nak membentuk chain~
video di bawah akan ajar sekali cara nak pegang benang dan jarum


yg bawah ni gambar cara nak chaining:
Basic Crochet Stitches - Chain Stitch
**kesilapan yang selalu sahabat saya buat ialah cangkuk benang ikut BLAKANG**
**sepatutnya cangkuk benang ikut depan~**
dan pegang benang btul-btul bawah loop [lubang benang tu]
majoriti projek untuk mengait dimulaikan dengan CHAIN
sebab itu adalah dasar dia
sebab itulah kena mahir chain baru boleh buat bende lain
perkukuhkan asas dahulu, baru yang lain teguh-insyAllah!

asas seterusnya:single crochet

~TO BE CONTINUED,INSYALLAH!~

Wednesday, 23 November 2011

Asas Mengait Jarum Satu [Basic Crochet For Beginners]

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

 
ada ke sesiapa yang nak belajar mengait??
takpe, biar saya yang ajarkan~
ilmu saya tak la cukup tapi saya suka ajar orang basicnya!

::PENGENALAN::
mengait ada dua jenis :
1.mengait jarum satu
2.mengait jarum dua
mengait jarum satu dalam bahasa Inggerisnya : CROCHET
mengait jarum dua dalam bahasa Inggerisnya : KNITTING
crochet tak sama dengan knitting~
saya boleh ajar crochet tapi x boleh ajar knitting
sebab saya baru belajar knitting lebih kurang sebulan yang lalu daripada sahabat saya~
[smoga Allah merahmati sahabat saya selalu]
saya belajar crochet 2 tahun yang lalu daripada makcik saya~
[smoga Allah merahmati makcik saya selalu]
dan saya sendiri takde alatan knitting

saya nak turunkan ilmu saya melalui blog atas saranan sahabat saya di sekolah
kmu patut buat blog untuk ajar mengait

nak buat apa-apa kena mantapkan asasnya dahulu~
°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°


untuk memulakan mengait, kita kena buat 'slip knot'
ad banyak cara nak buat slip knot
berikut adalah cara paling mudah yang pernah saya jumpa:
video

[minta maaf : pencahayaan tak cukup]

xpun yang ni:


alatan: benang kait(yarn) [x kesah warna apapun]
jarum kait [yang ada cangkuk kat hujung, xkesah la saiz apapun]
saya pakai jarum saiz 3
byk jasa jarum tu, sampai karat-karat! :)

~SELAMAT MENCUBA~

asas yang seterusnya :chaining[bahasa melayunye: tali air]
chain ada menyerupai dandan

~TO BE CONTINUED, INSYALLAH!~