Saturday, 21 December 2013

EDUCAMP 2013: January 2014 intake

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum :)

*edited on 11 nov 2014*

16 December 2013.

What is educamp?

Sebenarnye bendenye interview untuk kemasukan UTP bagi sesi Januari. Kalau yang jenis jenis taknak duduk rumah lama-lama or nak ngelat PLKN haha (mane la tahuu) boleh la nak apply dengan syarat result trial kena sekurang-kurangnya C bagi subjek BM, BI, Maths, addmaths, fizik and kimia. Kena apply online lepas dapat result trial kat website dia.

How about me? Kenapa datang educamp? Sebab aku memang lame da berkenan kat engineering. *bak kate sir din, ikot ayah la kannn, haha. Tambah2 pulak aku jatuh hati kat sini lepas gi kem tahun lepas. Nampak gaye cam sesuai je but unfortunately, UTP tak banyak cabang engineering cam UNIMAP. Aku kalau boleh nak biomedical engineering. Ade la ala-ala doktor sikit tapi kat sini takde pun bende tu. So, aku amek chemical as my first choice.

Malam sebelum pergi tu, ade la member aku budak mrsm da siap bagi segala nasihat sebab dia dah pernah interview mara dulu. Thanks a lot la to him, even aku last last nye aku rasa cam tak guna pulak nasihat dia. Sorry.



Dipendekkan cerita, me and my friend apply and alhamdulillah semua lepas dapat interview. 7.30 dah kena gi daftar itu pun dah ramai yang beratur huhu nasib baik Una dah beratur dulu. Maka, aku pun nyelit je la kat barisan Una.

We got tag.





Lepas daftar kat Chancellor Hall, gi masuk dewan dia. Ada taklimat sikit and pendedahan UTP.

Kitorang dah digroupkan A, B, C, D dan E. E je untuk undergraduate yang lain lain tu semua foundation. Aku grup B same like Una and Intan. Tapi aku banyak luang masa ngan Una sebab waktu sesi grouping terpisah ngan Intan juaaa.

Lepas tu, kitorang kena ikut fasi by group naik bas ke blok B kot untuk persediaan interview.


Sebelum pergi bilik persediaan, kitorang ditenangkan dulu oleh student UTP tu. Akak chinese. Baik and peramah. Dia layan je kitorang ni. Macam macam la orang tanye kat dia. Ade sorang abang UTP ni pun calm kitorang. Dia bagi tip tip sikit. Antara salah satu tip interview berkumpulan adalah:


Supports each other. Jangan nak object orang je. Cuba terima pandangan orang lain dan kalau nak object pandangan org kena hormat orang tu

"...... supports each other, and we will be the family of engineers !"

Lepas tu baru gi bilik persediaan. Kat sini kitorang dibahagi grup lagi kecil. Satu group ada 5 orang: either 3 girls 2 boys or 3 boys 2 girls.

Aku Una Intan ape lagi duduk la kitorang bertiga. Tapi Intan kena tukar sebab nak bagi seimbang. It's okay Intan, still ada Una. Hehehe

Kitorang dapat kad. Ala bukan kad pun tapi kertas, tapi dyorang panggil kad. Pape je laa. Aku dapat kad A. Group B dapat tajuk Air Pressure.

Pelikkan air pressure wakaka. Tapi aku pernah survey blog orang dyorang kate air pressure tu bukan ape pun. Dalam description tu sebenarnye nak kate pasal pollution. Setiap kad ade satu recommendation. Aku punye pasal peranan government.

Masuk jumpa interviewer tu bukan sorang sorang, masuk sekali lima lima. Interview individu situ kumpulan pun situ. 

Interviewer tu punye la maha sporting hahaha orang perak jugak. 

"Tell me about yourself"

"my name is Izzati. I'm from Raja Perempuan Taayah. I live with my family at Spg Pulai blablabla..... I'm active in netball, silat and young scienctist. My highest achievement was at IEIK kunshan..............."

Time ni ok la lagi. Bile soh bentangkan recommendation kite tuh, aku da lain macam da.

In fact, rojak terus. Ala panel tu bukan nye nak tengok sangat pun. Baru aku tahuu. Huhuhu.

Pastu baru sesi berkumpulan. Bincang punye bincang punye bincang, tetibe aku kate: What's your opinion about the increasing of petrol's price?

Dyorang cam setuju jugak pasal tuh. **marah orang nanti. haha** Ye laa, nak kurangkan pollution kann. Naik basikal lagi baguih. hehe

Sampaikan bile bentang hasil perbincangan, Syamil yang cakap dulu pasal harga minyak naik. Panel tu terus pukul meja. Nampak beno tak sukenye. wakakaka. Nakal tak kitorang?

Tapi pape pun, panel tu pesan : nobody's right, nobody's wrong

Budak Dubai tu yang lead kitorang. Dia fasih gak la. Tapi tak bajet pun. Rendah diri orangnye. Same jugak ngan Liyana. Alhamdulillah dapat ahli group yang baik baik dan takde sape yang nak tunjuk pandai ke sombong ke. Thanks kat korang :)

**gmba dyorang takde pon**

Lepas habis interview gi makan and solat zohor kat masjid An Nur. *Nostalgia tempat tuh huhuhu*. Then go for CPSQ test kat lab komputer. Lebih kurang macam personality test.

Ni siyes ngantok. Lepas tu bas bawak kitorang balik ke masjid. Dah habis educamp :)

Masa tunggu Una depan masjid, ade budak perempuan senyum kat aku. Lama pulak tu. 

"kite pernah kenal ke? :D"

Ade ke patut aku tanya soalan cam tuh. Haha. Ni junior taayah form 1 laa. Patut la tak berapa nak kenal. Dia datang sini sebab abang dia yang interview. Kan bagus ade junior camni, tegor senior. Tak macam sorang budak tu, kem 4 hari sampai ke sudah tak tegor. Segan punye pasal. Aku yang cari hang kat sekolah :P

Da alang alang ada junior kat sini, aku mintak dia jadi photographer aku dan Una. hehe. Ape guna ade adik? hehehe




Sementara tunggu mama and abah amek, jalan jalan kat masjid tu. Alahai rinduu. Lusa tu ade khemah ibadah cam tahun lepas aku pergi. Tahun ni tak pergi. Duit takdak :P Labur kat lostworld, kawan punye pasal :P

Okay, btw, bnde yg commonly sgt2 calon2 lepasan spm ni riso adalah...

"Tak fasih english la"
"Nervous"
"Takde pengalaman"
"Susah kee?"

....and many more......

Yang sebenarnya, dlu aku pun macam tu. Tak reti speaking dan sebagainya. Aku tak lepas pun interinterview educamp ni sbb nervous. Oleh sbb educamp ni first interview in my life, so aku just amek pengalaman je. Takde la target nak masuk sgt utp tu. 

Kalau tak fasih english, xpe. Kitorng hrtu cakap rojak. Yang penting kena yakin. Dan idea biar logik. Jangan cakap semberono. Yang penting kena relaks. 

Ade sikit tips, bce selawat byk2 and bce ya azim ya jabbar byk2. Hilgkn nervous dlu bru boleh go on interview. 

And...sila baca bahan bacaan banyak2. 

And kne ingat, kalau ada rezeki tak ke mana. Btw, kalo korang nak taw, soalan educamp utp tiap2 tahun bnde yv sama. So korang yg nak g iv utp ni pandai2 la seek soalan drpd blog2 lain.

Lastly. All the best.

~ 16 Safar 1435 H ~

Friday, 20 December 2013

Crochet Abbreviation

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum :)



Lee, Again I'm quite late. kui kui kui. Lots of sorry.

Sebenarnye sejak akhir akhir ni malas beno nak update blog lepas dapat phone touch. Haha.

Any way, terus gagah menaip :)

Alang-alang nak tahu pasal nama nama singkatan, elok la sekali belajar simbol simbol dia sekali.

Sometimes, crocheter presents artikel dyorang secara menulis nama singkatan atau presents in charts.

Yang kite ajar post sebelum ni namanya slip stitch (sl st) dan chain (ch).

Contoh carta penuh adalah macam ni:

 

Ni kire gabungan gabungan laa. Kalau yang macam ni, dia start dari tengah dengan chain.


Contoh kalau yang macam kat atas ni, means arahannya: buat chain 5 kali.

**jap, teman tak cite lagi chain kann? hohoho. rujuk sini ehh-----> :)

Heee. kbai. Assalamualaikum

14 Safar 1435 H

Saturday, 14 December 2013

The Basic Crochet Is The Slip Knot

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM ~

Assalamualaikum !

Dear Lee, I'm so sorry because I'm too late for telling you the basic of crochet. Actually I have posted about the basics two years ago. You can look out here.
:)

Anyway, I would like to renew the post.

For your information, crochet and knitting are two different things. I'm quite know a lot about crochet rather than knitting.

Crochet uses one hooked-needle but knitting uses a pair of needles.

All you need is scissors, yarns (any colour) and one hooked-needle (any size)



Secara bergambarnya macam ni lahh.







Atau nak rujuk video pon boleyyy



Video ni rase nye bagus la sebab dia memang tunjuk step by step cara nak pegang. 

FYI, part benang kat jari kelingking tu, just sebab nak tegangkan je. Ramai je beginner yang tak cekap lagi, so dyorang kebanyakannya pijak benang kat kaki :D

Seterusnya, chaining. Dalam video tu memang da siap tunjuk. 

Buat banyak kali chaining tu sampai rasa tangan tu dah serasi ngan crochet ni. Kalau dah cer try buat bawah ni. Simple, In sha Allah


Yang pasti, kene saboo. hehe. 

All the best !

~ 9 Safar 1435 H ~



Saturday, 7 December 2013

Last Crochet In Taayah

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum :)

Officially, I am an ex-taayah. No more secondary school, maybe.

Some body said:

Kalau kita belajar, kita belajar betul-betul. Kalau kita main, kita main betul-betul.

Agaknye la kann, kalau kita crochet, kita crochet betul-betul jugak la kan?

Anyway, this is my first post after SPM. Eventhough I was struggling for it, I still have my time with my crochet. Plus, I create new amigurumi for my friend without references !

First, I made new kind case cover. It's green, because I heard that Ustazah Rozaidah loves green so much!


I made it after we finished our addmaths exam. Such wrecking my nerve. Crochet can release my stress.

Next, suddenly I would like to 'knit' instead of 'crochet'. What is the differences between them? We use a pair off needle without hook to knit but we only use one hooked-needle to crochet.

When I was form 3, my friend El thought me about the knit. She learned from her sister. Her sister, even she's now a doctor, is very good in knitting and crochet.

I didn't have the needles to knit, so El gave me a pair of wooden chopstick :D Aku kire hape janji aku dapat knitting

Well, this is my knit. Heeee ~


Could you see the chopstick? heheh

Next! My friend's cousin will be married. She asked me a suitable gift for the wedding day. I made a pair of amigurumi lovely hearts with wings! ala-ala Pertapa Arjuna gituuuu






We share love <3

Next, the tafsir cover crochet. Saje buat sebab bosan, and also some photographs.



This girl is TashaLeee. Luv Perak soo much !

Next, Amigurumi Banana. Requested by Afn when I was form 3. Lame gile kann?


I luv this so much! for her birthday on 4th December.

Lastly, another couple of love.


I lost my black beads --'. The eyes from white one I just sew them. Huhu. Anyway, the cuteness still maintained. Hehehe.

These are the last crochet un Taayah. Gaya cam tak exam je aku. But if you are a good player in time, you can do 10 tasks in a time. Like Hassan Al Banna said:

Works are much more than time we have

Be a good time manager :)

~2nd Safar 1435 H~

Saturday, 12 October 2013

Walk in UniMAP: Aku Dan Engineering

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaiakum :)


Beberapa minggu sebelum ni, aku ade la dengar-dengar cerita perintis YS ni nak pergi kem kat UniMAP. Form 5 yang dah pencen lama ni dijemput sekadar nak isi kekosongan.

Aku, taknak pergi memulanya. Sebab aku tak nak terlibat ngan YS.

Tapi bila Fathin Mawaddah cerita pergi Padang Besaq, aku kemain setuju nak pergi. Wakaka !

Nampak benar niat tak betul. Last-last niat aku datang UniMAP adalah:

Dengan nama Allah aku datang UniMAP sebab aku nak mengenali U ni, so mudahla aku nak decide pergi engineering or dentistry :)

Kire aku datang bukan sebab aku still nak dengan YS ke hape ke. Tapi aku nak kenal dengan U ni. Kot2 la berkenan boleh la apply.

Dipendekkan cerita, aku pun pergila UniMAP dengan Fathin pada hari Jumaat. 

 Badak2 ponteng kelas. Tak sedar nak SPM :P

Sampai je kat sana, yang sambut kitorang adalah HUJAN. Haha, bukanla, yang sambut kitorang abah Che' Mohammad Ruzaidi, lecturer kejuruteraan alam sekitar. 

Dengan dia la aku pergi China dulu. Rindu.

Pastu kitorang buat pulak reunion ngan anak dia, Athirah Fatini. Seb baik budak kecik ni ingat aku kalau tak aku sekeh hangpa.

Abah :)

Such a beautiful girl :)

Ehemm, notes for sesiapa nak ambil engineering. Hehe.

Mula-mula (bakal) Dr. Faizrul welcome kitorang ke negeri ke-14 terbesar di Malaysia. 

(Cehh, bhajet gilaaa)

Tapi memang patut yang kecil dibesar besarkan, yang besar dikecil-kecilkan.

Kat UniMAP je 58% are women while 42% are men. Nampak gaya girls pun boleh jugak ambil engineering. Bukannye untuk guys je. 

Selama ni aku takut ambil engineering sebab aku takut. Orang kata girls susah sikit engineering ni, kena bersaing pulak ngan laki2. Aduhh. 

Tapi kak Thulasimani cool je siap hantar invention gi China + award lagi. Untung la akak.

And FYI, Tun Dr Mahathir memang menghasratkan negara kita ni jadi negara maju. Untuk majukan negara kita tumpah darah kita ni, Malaysia kena hasilkan 40 000 hingga 60 000 engineer setahun.

Tapi realitinya, Malaysia mampu keluarkan 20 000 setahun. Ada 20 000 kosong, itupun paling minima.

Be the one? Istikharah dulu :)

Jump to UniMAP. Ada apa kat UniMAP? 

Dr. tu tanya: 

Hangpa rase U mana paling besaq?

Aku jawab UIA. Kakak yang cakap okay.

Dr. kata: mana hangpa tau? 

Aku diam.

UniMAP besaq. Ada 30 pintu pagaq.

Sebenarnya UniMAP ni macam merata-rata di Perlis.  Aku anggap jalan2 satu U ni dah macam jalan2 satu Perlis.

Pastu Dr tnye: Hangpa yang nak amek SPM ni lepas ni nak fly U mana?

Aku dengan semangatnye jawab: UTP !!

Kenapa UTP ?

Sebab dalam Perak. Wakaka.

Dr. kate dalam UniMAP ada Perlis. Faham tak? Dalam UniMAP ada Perlis.

Pastu aku tnye:

Kire masuk Perlis ni macam masuk UniMAP la?

Dr. tu mengiyakan. Pastu aku cakap:

Untungla Perlis kecik, tak macam Perak. Sebab tu UTP tak boleh nak kalahkan UniMAP. :P

Kecik-kecik pun hangpa jangan main-main. Perlis ni negeri ke 14 terbesar hang tau tak ?

Yela yela, negeri ke 14 terbesar :P

Ada dua jalan nak masuk UniMAP: lalu Matrikulasi atau pun terus buat diploma. Asasi takde.

Kalau lalu Matriks, syarat minima 2.0, tapi rata-rata pelajar sini 2.7 and above.

Kalau diploma, rata-rata pelajar sini 7 or 8A.

Istimewanya engineering ni, kalau doktor tak boleh engineer, tapi engineer boleh jadi doktor.

Engineer yang ada PhD.

Ni bukan lawak ada PhD ke hape ke. Tapi ni serius boleh jadi doktor. 

Contoh, abang Dr. Faizrul bercita cita nak jadi doktor. Tapi tup tup jadi engineer. Dan sekarang dia menjadi engineer dalam bilik bedah. Dia yang uruskan equipment untuk doktor melakukan kerja kerja pembedahan.

Ada satu program tu namanya biomedical engineering. Program ni masih lagi belajar jantung segala mak nenek tu. Still boleh jadi doktor.



Touchscreen kot.

Then, jalan-jalan tengok library. Library yang awesome. Banyak kemudahan. Best. Aku bawak beg comel aku tu. Ada je akak2 kat library tu tegur2. Hehe. Nak promot tapi tak sempat pulak. Ngengadenye. HAHA.

Next day, slot untuk budak YS. Aku malas nak take note. Just dengar je. Tapi seronok tetap seronok. Sebab aku datang sini nak kenal ngan UniMAP je. Bukan sebab YS.

Tapi ilmu still ambil. Bukan selalu nak tuntut ilmu kat sini.

The last day, abah nak bagi keychain. Satu jenis yang warna warni tu semua dapat. Yang macam motherboard tu calon SPM je dapat.

Abah kate: keychain ni tanda janji korang masuk UniMAP.


Erk? Nak masuk kee? Kalau ada rezeki boleh laa.

Tapi ape-ape pun, aku dah jatuh hati kat enginnering. Aku rasa aku tak berapa boleh biology ni. Aku kalau boleh nak teruskan delegasi mathematics. Mathematics dalam hati :)

Engineer to be huh?

~ 7 Zulhijjah 1434 H ~

Thursday, 15 August 2013

Susah Hafal ye dik ?

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalamualaikum :)

Haha. AB sayang adik ketat-ketat. AB rindu nak dengar suara adik sampai AB pun tak cam suara adik, hehe.



Ahaaa. bile kau nak datang sekolah? Kau datang, tapi aku tidoq kat dorm. Frust woo bile dapat tau ko datang. Huh --'

Ok2, straight tu the point.

AB, mcm mana nyh? Kte senang lupa la apa yg kte hafal, lg un dh la ssh gler nk hafal....\

Dik, first of all, belajar memang susah. Mana ada orang terus-terus jadi pandai. Betul tak? Takde orang goyang kaki terus dapat ilmu, tak pernah ada.

Ulama'-ulama' dulu lagi susah belajar. Mengembara sana sini, ingat senang ke? Kite ni senang sikit la kot sebab dah ada kenderaan. Tambah-tambah sekarang papehal pakai Internet je. Even kamus pun sekarang tak payah susah-susah nak bawak. Just tekan kat Besta, pastu dah dapat.

**pomot besta jap, hehe**

Menghafal ni proses belajar. Dan jugak jihad, sebab antara yang susah. Nak pahala jihad tak? So jangan putus asa okeh?

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Hmmmm, susah hafal dan senang lupa? Dah la susah hafal pastu senang pulak lupe ye. 

Rajin-rajin adik pergi la tanya-tanya student tahfiz. Tanya student tahfiz yang serius tahfiz. Faham dakk maksud aku? Faham-faham sendiri eh.

Tak payah tanya dyorang pun takpe. Tengok je dyorang. Asma kan suke stalk orang. Hehe. Biar situ aku saje bold kan untuk ko bace. HAHA. Wall aku kau stalk, apa kata kau stalk orang-orang macam tu.

Peribadi dyorang bersih, cakap pun dyorang jaga. Haaa, ape lagi? Dyorang tak melalut cam kita-kita ni haa. Tak cakap merapu.

Sebab tu budak-budak tahfiz ni disarankan jaga permakanan dan jaga tingkah laku.


Normal la ape yang kita baca akan lupa. Nama pun manusia suka lupa. Lupa nak buat kebaikan dan lupa akan pelajaran. Asma manusia kan? Hehe. Kidding ajaa, kidding. Bukan selalu pun kann.

Ni dari pendapat aku + rujukan internet + pengalaman aku.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number one: Kalau dah tau senang lupa, jangan la jadikan alasan tu untuk ko study last minit. 

"Alaaa, bace hari ni esok lupe. Better baca dekat-dekat pekse nanti"

Oh no no no never not ! Jangan dik! nanti terbiasa! Masuk U nanti laaagi susah. X caye adik tanye laa senior-senior adik yang dah masuk U. Kalau ada kakak abang pun lagi bagus. 

**nak tanya aku pun boleh tapi aku tak jejak lagi U apatah lagi matriks, hihi**

Pastu, niat nak menghapal tu kena BETUL!!. Adik dapat hafal sebab Allah izin. So, camne nak bagi Allah izin? kena mintak izin lah kat Allah. Aku tau ayat aku tonggang terbalik, so sorry eh. 

Niat tu laa segala-galanya. Niat nak berjihad. Niat nak angkat Islam tinggi-tinggi melalui pelajaran. Niat nak tolong saudara seislam kat Egypt, Syria, Palestin. Niat untuk angkat bangsa. Niat nak ubah negara. Niat nak masuk syurga. Niat nak redha Allah. Bukannye niat nak peksee je. Ape yang adik niat itulah yang adik dapat. 

Niat yang besar-besar, baru laa semangat nak menghafal. Serious talk. Aku kalau mengalah aku ingat niat-niat aku.

Tajdid niat. Cek balik niat ye sayang.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number two: Selalu train neuron adik. Haaa, ape tu? Aku pernah hadiri kem kepimpinan PRS. Akak fasi tu cakap, kita kena gunakan semua neuron yang ada kat dalam otak kita. Kalau tak, neuron tu akan MATI. 

Camne nak bagi 'neuron' tu hidup? 

Dia macam otot jugak. Kalau di train baru jadi kuat. Sama la jugak ingatan, kalau tak digunakan ia akan hilang.

Bagi aku, cara nak train neuron, baca Quran sebelum terbit matahari. Kire lepas subuh la ko baca. Sebab aku rasa otak aku cam bergerak-gerak. **pelik pulak rasa otak gerak-gerak -,-' **

Rajin-rajin berfikir. Rajin-rajin brainstorm. Bagi gerak otak tu. Jangan manja-manjakan sangat otak tuu.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number 3: Apa yang kita baca akan hilang selama 24 jam. Ni kalau tak silap Dato' Fadzilah Kamsah gi tau dalam radio masa aku darjah enam. Lama gile kan? Beliau cakap, teknik belajar yang betul adalah, kalau kita belajar subjek Sains pada haritu, malam tu kena baca balik.



Tapi kalau tak baca, jeng jeng jeng! in Shaa Allah akan lupa dalam masa 24 jam.

Yang ni akak tak pernah buat. Tapi pernah laa try sekali dua, memang sangat-sangat menjadi. 

Tapi agak susah laa kan sebab dengan kekangan kerja sekolah pastu dengan ko amek 11 subjek. Wuuu, kadang-kadang benda ni susah jugak nak buat. Tapi orang yang berjaya takkan jadi kan benda ni sebagai alasan.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number 4: Sebelum nak menghafal tu, ko kena faham apa yang ko nak hafal. Katekan kalau adik nak hafal Hadis, adik kena hayati hadis tu. Hayati ayat demi ayat.

Kalau maths and add maths, akak just boleh cakap: ko hayati nombor-nombor tu :) Aku pun tak tau nak explain cara nak hayati nombor, HAHA !

Bila kita hayati, baru senang ingat. Contoh lain: adik senang ingat plot sesebuah cerita novel, sebab apa? Sebab adik menghayati cerita tu. Sama la jugak kalo hafal lagu, sebab adik hayati lagu.

Contoh macam aku, aku tak pernah hafal lagu Korea. Sebab apa? Sebab aku tak faham bahasa dyorang apatah lagi nak dihayati lalu dihafal. 

Sebab tu kekadang kita pelik, kenapa susah lagi nak hafal Quran daripada hafal lagu? Sebab kita tak cukup hayati Al-Quran tu. Isi makna al Quran tu sangat mendalam. Kekadang kena rujuk-rujuk guru untuk rungkaikan.


Kesimpulannya, kena faham bahan yang nak dihafal.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number five: Jangan tidur petang! Nanti otak lembap! tau! Maksud aku petang tu petang lepas Asar.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number six: Kekadang dosa kita laa yang membuatkan kita ni susah nak menghafal. Allah tak izin. Dosa tu gelap, ilmu tu cahaya. 

Take note dear: Cahaya takkan masuk ke dalam hati yang gelap.

Baca blog kak Afiqah Hairi kan? Bace tak description blog dia? Perasan tak tajuk blog dia?
CAHAYA ATAS CAHAYA. Sesungguhnya aku mengembara untuk mencari cinta yang benar.. Hingga pada saatnya, aku menemukannya dalam Cahaya.. Cahaya yang membawaku mengenal Pemilik Cinta Sebenar.. Dan bila terbaca kalamNya aku terjumpa "Cahaya atas Cahaya"-An-Nur:35.. Belum habis sembah syukurku,..Dia mengajar lagi sesuatu..
Cahaya atas cahaya. Ce adik bukak surah yang dinyatakan tadi. 

"Pelita dalam tabung kaca. Dinyalakan dengan minyak zaitun. Minyaknya sahaja dah berkilau-kilau, apatah lagi kalau dinyalakan. Perumpamaan Allah memberikan cahaya kepada yang dikehendakiNya"

Itu summary je dari ayat tu. 

Cuba bayangkan: Pelita tu dah menyala. Pastu dibias-biaskan pulak dengan tabung kaca. Kan nampak macam berkilau-kilau tu. Pastu pakai pulak minyak zaitun. Minyak zaitun ni kalau kita tengok, dia macam bersinar-sinar even tak dibakar lagi. Apatah lagi kalau dibakar. Mula-mula memang dah bercahaya, pastu bercahay lagi. 

Haaaa, cahaya atas cahaya. Itu baru tafsiran sendiri, belum lagi tafsiran yang sebenar.

Aku harap hati-hati kita macam tu. Dah ada cahaya, bercahaya lagi. Maintain cahaya selalu ada, so senang ilmu tu nak tembus ke dada-dada kita.

Dosa tu la yang memalapkan cahaya. Banyak-banyak buat benda baik. Jangan asek gelakkk je. Dah la suke gelakkan aku, baling buah epal karang, terus tercabut braces. hahaha. 

Banyak ketawa hati mati. Bukan tak boleh, kita berpada-pada. Bak kate kak Muna, Just Nice. Ke ko tak ingat da ape yang dia cakap? 

Then, jaga mata, jaga telinga, jaga seluruh anggota. Okeh ?

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number seven: Pemakanan. Pun kena jaga jugak. Sebab tu pun mempengaruhi hati kita. Jangan makan benda-benda masam. Yang syubhah pun jangan apatah lagi yang haram. Yang ni laa selalu student tahfiz jaga. And no more maggie! Ingat elok sangat ke? 

Jangan makan benda-benda yang pelik-pelik. Nanti dengan engko2 sekali jadi pelik.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number eight: Asma kalau rajin Asma kena rajin-rajin ajarkan ape yang ko belajar tu kat orang lain. Bile lagi Asma ajarkan, lagi melekat kat otak. Sebab Asma selalu sebut-sebut ilmu tu.

Pernah dengar tak kawan-kawan Asma cakap: AB bukannye belajar sangat, asek tiiddooo je kat dorm. Susah nak tengok dia belajar.

Bukan aku tak belajar. Tu fitnah tuuu, haha. Sebenarnya kawan-kawan AB suka tanya AB soalan, AB jawab laa. Tu cara AB laa.

°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number nine: Salah satu petua cara orang tahfiz hafal Quran, yang aku tau la, dia akan ulang, ulang dan terus ulang, sampai lancar. Susah? Biase la hafal memang susah. Kalau tak buat macam tu, terus hilang hafalan dalam masa dua minggu. 

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number ten: Rajin buat la nota. Fakta serabut kekadang susah nak hafal. So, mudahkan nota tu. Jangan susahkan.

°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°°°º°O°º°° 
Number eleven: Dah usaha, lepas tu DOA ! banyak doa-doa yang ko boleh search kat google.

Rujukan: :)  dan :D

Lastly, aku nak cakap: Selamat maju jaya. Harap-harap benda ni berguna untuk ko. Uhibbukifillah <3

~ 8 Syawal 1434 H ~ 

Sunday, 28 July 2013

Kunshan Profile

~BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalamualaikum :)

Saje nak share, isu-isu dunia ni sekali sekala kena tahu jugak.

I would like to introduce to you about Kunshan, China. Terletak kat selatan Beijing. Kalau nak pergi Beijing dari Shanghai, kena naik bullet train 5 jam. Tau tak bullet train tuh berapa kelajuannye? 350km/h. Subhanallah laju gile tapi tak terasa apa2. Lajunya menyamai kereta sport kat litar Sepang tu.

Kalau dari KLIA, nak pergi Kunshan kena arrive dekat Pu Dong air port. Pu Dong ni cam nama sungai laa.

Aku pergi 8hb November 2012. Sejuk time tu, lebih kurang 18 degree. 


off to Kunshan !

Our tourist guide, Snow.


Dia yang cerita semua benda kat sini.

-----------------------------------------------------

China ni padat, tapi rasanya paling padat kat Beijing laa. Capital city of China is Beijing, but even Beijing is the capital city, Kunshan lagi tinggi kos hidup daripada Beijing. Hah, kenapa?

Kalau tak silap, sebab Kunshan ni tempat orang berdagang. Sir Chin kata macam Penang kat Malaysia la, dyorang kos hidup tinggi even bukan capital city, sebab perdagangan.

About jalanraya dyorang pulak. Jalannye banyak bertingkat-tingkat, kalau kat Beijing lagi dahsyat. Tak larat tengok tingkat-tingkat dah rupe kek je aku rasa, huhu.

Tapi masa first time tengok takde la nampak jam.

Pastu kalau tengok plat-plat kereta. Plat kereta ada beberapa warna, tapi yang aku ingat sangat warna biru la. Plat warna biru tu untuk kereta biasa. Kalau untuk lori dah lain pulak.

Pastu, kat tepi-tepi jalan mesti ade basikal sewa, warna hijau. Best gile! Rasa nak naik je.

haduhh, murabbiku -,-'

Kalau kat koridor-koridor tepi2 kedai, (koridor ke?) tempat tu memang untuk orang berjalan kaki atau tunggang basikal. Kalau maju sikit naik motor. 

So, jalan-jalan kaki tu janganla conquer jalan, tak pasal-pasal kena langgar ngan orang. 


Ni la contohnya. 

Yang aku perasan, penunggang motor apatah lagi basikal takde pun nak pakai helmet-helmet bagai. Tak payah susah2, dan semestinya takde mat rempit ataupun amoi rempit. 

Pasal lesen pulak, aku tak sure kalau kat Kunshan macam mana. Tapi kalau kat Beijing, seorang pemegang lesen mesti pegang satu kereta je, tak boleh ade dua. Sebab, tempat dyorang dah sesak, kire macam inisiatif kerajaan untuk kurangkan kepadatan penduduk la.

Aku rasa same je la kot ngan Kunshan.

Ok next, about their life.

Kunshan punye kos hidup lebih tinggi daripada Beijing. Kire Kunshan ni macam tempat orang-orang kaya laa. Kalau kat Beijing banyak je orang hidup susah.

Sebab tu orang kate kalau nak shopping, jangan shopping lagi kat Kunshan, shopping kat Beijing. Kat sana murah2 sikit.

Bila kos hidup tinggi, banyak la efeknya dalam hidup dyorang. Yang paling aku suke: dyorang tak pernah pun nak bercouple.

Haaa! Sebab ape? sebab kalo orang bercinta banyak pakai duit. Nak belanja nak beli hadiah lagi pastu topup kredit tanpa henti macam-macam la. Agak membazir laa dah la hidup dyorang mahal apatah lagi nak beli cinta yang mahal, huhu.

So, kalau kahwin, kahwin je laa. Kebanyakannya takde nak bercinta dulu.

Pastu, sebab kan penduduk padat, kerajaan limitkan sebuah keluarga ada sorang anak je. Sorang ke dua orang, tah aku tak ingat. Tapi kalau kat Beijing lain sikit, kalau non-muslim sorang je boleh, kalau family Muslim boleh la nak ada dua.

Kalau terlebih, kena bayar cukai. Susah ada anak lebih, dahla kena cukai, pastu kena tanggung dari kecik sampai besar. Udah le kos hidup mahal.

Dyorang paling suka dapat anak perempuan. Sebab, bile anak perempuan dah besar dan berkahwin, nanti mak ayah dia takkan tanggung anak dia lagi. Kurang la sikit beban hidup.

Penduduk Kunshan tak banyak pun orang Islam. Kat Beijing banyak. Susah sangat nak cari orang Islam, bahkan orang Kunshan pelik tengok kitorang bertudung bersolat. Sebab tak pernah tengok. 

Tapi pernah kitorang jalan2 kat Kunshan waktu malam, kitorang lapar gegile. Tibe2 jumpe la satu family Muslim ni, buat mee handmade. Tiap2 malam pergi situ, sebab tu je makanan yang kitorang boleh makan.


Comel gile baby tuh, huhu.

About languages.

Susah tol nak communicate, seb baik ada sir Chin, dia la tukang translator untuk kitorang. Bak kate sir Din: bagai itik bercakap ngan beruang.


Heh, susah3. Kebanyakan nye tak tau English, dan tak faham english. Kalau kite ni boleh tahan la lagi dengar org cakap boleh la catch up.

Kalau cam Nutty-Notty nak explain, buat demo je deme dah faham. Tapi kalau Green Matbakh susah sikit sebab kena explain banyak sikit. So, urusetia kitorang la yang tolong tulis2kn catatan untuk pengunjung baca dan faham.

Tapi, kalau dyorang nak bertanye, terpaksa la panggil sir Chin kat booth sebelah. 

Ada jugak yang tak reti english tapi nak jugak cakapp ngan kitorang. Peramah orang2 sini, just kasar sikit. Sampaikan ada sorang tu puji attire kitorang sebab tudung. Islam kan cantik, sampai non muslim pun puji cantik, even tak rety cakap ngan kitorang. Dia just mampu cakap, "beautiful"

Tapi, yang aku peliknye, kanak-kanak kat situ boleh pulak cakap2 english ngan kita. Tapi yang basic2 je la macam kanak-kanak kat Malaysia. 

Kalau kita tanye, "what's your name?". Kalau tak malu ngan orang in shaa Allah dy akan jawab.


Siap boleh buat kawan lagi. 

Pastu, ade pulak sorang cina ni, suka gila tengok booth Malaysia. Dia ni pun sama tak rety English, tapi dy ramah gak. Sebenarnya, dia pernah datang Malaysia, tapi tahu 3 perkataan ni je, "makan, tido, nimum" Dy memang pronounce terbalik, lawak3.

Yang aku perasan, Chinese suka ilmu. Aku agak la, dari cara dyorang. Bila dah tibe weekend, parents bawak anak-anak dyorang tengok exhibition. Dan, exhibition yang Kunshan anjurkan ni ada 4 hall besar. Satu hall ni pun tak habis round.

Mungkin sebab dyorang ni senang kot nak bawak, atenye dah anak sorang dua je, senang la nak control.

Masa aku ikut gi rombongan jalan2 Kunshan, ade sekali tu kitorang tak solat lagi. Pastu, cikgu Jaafar mintak break kat penganjur, dia memang bagi. Dyorang tunggu kitorang sampai habis solat.

Sangat menghormati, even solat tepi jalan pun. Siap tunggu kitorang depan bas. 

Bila dah habis exhibition kat Kunshan, kitorang gerak pergi Beijing. Kat sana laaagi la sejuk tahap gaban, cecak negatif kot!

Aku tak pernah merasa duduk kat peti ais. Huhu.

Ade la jugak nampak ais kat jalan-jalan. Tapi salji tak sempat la merasa. Takde rezeki. Salji kat ICity je laa.

Kat sini, macam duduk Malaysia je. Banyak orang Malaysia datang melancong. Jalan2 jumpa orang Malaysia. 

Kat sini jugak la banyak orang Islam, siap ada masjid-masjid. Senang jugak nak cari makanan halal. Tak la sesusah Kunshan.



So, kesimpulannye, jauh perjalanan luas pengetahuan. Sape yang suka travel tu, teruskan. Selagi ade duit, hehe. Amek ibrah daripada dunia.

Katakanlah: "Berjalanlah di (muka) bumi, maka perhatikanlah bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya, kemudian Allah menjadikannya sekali lagi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.
Al-Ankabut: ayat 20

Some pics here:

 Team Malaysia !
UniMap, Taayah, Teknik Teluk Intan, Syed Putra Perlis.

Geng Nutty-Notty :)

 Erk -.-' Cg Fik!




 Great Wall of China maliii

Bird Nest Olympic Stadium

~20 Ramadhan 1434 H~